Home Hoe kies ik een massagetafel  Voordelen van een BodyCushion Info over Hotstonemassage Docent Contact
 
Kwaliteitsproducten voor de massagepraktijk
 

 Hoe kies ik een massagetafel

De keus wordt door verschillende factoren bepaald.

Veel masseurs denken vooral aan de cliŽnt, lekker brede en lange tafel en armplankjes aan de zijkant. Belangrijker is het om aan je zelf te denken, goede werkhouding gaat boven comfort van de cliŽnt: De massage voelt minder goed als je houding niet goed is, je wordt eerder moe en krijgt rugklachten. Dan heeft de cliŽnt niets meer aan je en wordt je klant van een andere masseur.
Hier een filmpje over werkhouding

 Breedte

Voor ontspannings massages en healing is 76cm breed de meest gebruikte maat. Ben je klein, gezet, heb je korte armen of rugklachten, neem dan een maatje smaller, 71cm.
Sportmasseurs werken meestal op 71cm breed. Er zijn ook tafels die in het midden smaller zijn en ronde hoeken hebben. Een mooi compromis tussen goede werkhouding en ligcomfort.

*Tip* Ben je toch bang dat de armen van de cliŽnt in buikligging van de tafel rollen, werk dan met een armplankje onder de hoofdsteun. Geen tafelverbreders aan de zijkant van de tafel, die zijn een ramp voor de masseur.

Lengte

De meeste tafels zijn 185 tot 192cm lang. Een lange tafel lijkt handig, echter bij een tafel van 2 meter zijn hoofd of voeten bij kleine cliŽnten onbereikbaar. Wie met een hoofdsteun aan de tafel werkt heeft aan 185 cm zeker genoeg. Ook zijn er bij sommige tafels verlengstukken te koop. Heb je een tafel met gezichtuitsparing dan kan de tafel iets langer zijn. 

*Tip* Is een tafel toch te kort of de cliŽnt te lang, dan kan men bij de buikligging een hoofdsteun gebruiken, of een rol onder de enkels van de cliŽnt leggen. In rugligging het hoofd van de cliŽnt op de hoofdsteun, het hoefijzervormige kussentje omdraaien, zodat de dichte kant onder de nek ligt.

 
Reikipaneel of gewoon paneel

Een reikipaneel (linker afbeelding) geeft beenruimte voor de masseur die wil zitten bij hoofd of voeteneind. Het gaat echter iets ten koste van de stabiliteit, vooral als de tafel hoog staat. Een dicht paneel in het midden maakt de tafel stabieler. Vooral bij  beweeglijke technieken (Holistic pulsing), erg stevig werk  of een lange masseur die de tafel altijd hoog heeft staan kan dit belangrijk zijn.

 
Rugleuning of vlakke tafel of speciale vorm

Een rugleuning is nodig bij bijvoorbeeld voetreflex of sportmassage. De meeste masseurs werken op een vlakke rechthoekige massagetafel. Je kan ook overwegen een tafel met ronde hoeken te nemen of een zandlopermodel. Je staat dan dichter bij je cliŽnt.

 

Er bestaan ook gebogen hoofdsteunen met een flexibele bodem. Deze zijn extra comfortabel en geven nog betere drukverdeling. Zo'n hoofdsteun is de Earthlite Flexrest.

Hoofdsteun of gezichtuitsparing

Een gezichtuitsparing is beter dan niets, je kan ademen en je hoofd kan recht liggen. Veel mensen ervaren echter druk op het voorhoofd en de harde randen. Bij mensen die fors zijn of grote borsten hebben ligt het hoofd te laag. Bij een hoofdsteun kan het hoofd op de juiste hoogte en houding  gepositioneerd worden. Een hoofdsteun kan hoger en lager dan de tafel en kantelen. Het kussentje is zacht en kan op de juiste breedte gesteld worden. Kortom: hoofdsteun verdient meestal de voorkeur!

 

Tafels van het merk Hara bij de Massagewebshop geven een draagkracht van 200kg, maar zijn sterker dan andere merken die deze draagkracht aangeven. Eerste kwaliteit hout, goede verbindingen, sterke kabels. Ik heb nog nooit gehoord dat er iemand door deze tafels gezakt is. Hier een filmpje van de 200KG droptest die bij Hatatafels uitgevoerd wordt..

Draagkracht

De statische draagkracht zegt iets over stilliggend en goed verdeeld gewicht. Dit is vaak 1000kg. Als masseur heb je hier niets aan. De draagkracht in advertenties is de dynamische draagkracht en is een indicatie waar je als masseur meer aan hebt. Meestal geeft men 200kg of meer aan. Dit is in principe genoeg. Echter, als iemand van 150kg met een harde plof op de verkeerde plek neerkomt kan het toch slecht voor de tafel zijn. Ook kan de ene tafel na een jaar gaan wiebelen en kraken en de ander na 10 jaar nog perfect is. Bij goedkope tafels zou ik ik toch voorzichtiger zijn dan bij een duurdere merktafel. Werk je veel met zware mensen kies dan voor een tafel die een grote draagkracht heeft, bijv Earthlite Spirit. Extra sterk en bruikbaar voor stevig lichaamswerk waarbij eventueel de therapeut ook op de tafel wil zijn tafels met een extra ondersteuning onder de middenscharnier zoals de Stronglite Premier of Custom Craftworks Omni.

 
Armsteunen aan de zijkant of armplankje onder de hoofdsteun

Een armplankje onder de hoofdsteun ontspant de schouders en u kunt op een relatief smalle tafel werken zonder dat de armen er af vallen. Armsteunen aan de zijkant maken de tafel breed op een plaats waar de masseur juist liever dicht bij de cliŽnt staat. Ik vind armsteunen aan de zijkant een ramp voor de masseur.  

 
Lekker liggen: Dik schuim of vacht

De dikte van het schuim zegt niets over het ligcomfort. Er bestaat schuim zo zacht als watten en zo hard als een surfplank. Bij dik zacht schuim zakt de cliŽnt ver weg en verdwijnt de druk van de masseur in de tafel ipv in de cliŽnt.  Hard schuim is niet comfortabel. Veel gebruikte oplossing is meerdere schuimlagen, een stevige laag afgedekt met zachter schuim. Mocht je toch naar de dikte van de schuimlaag willen kijken: dan is 6cm -7.5cm een mooie indicatie. Mocht je tafel toch te hard zijn of je gunt je cliŽnt maximaal comfort, leg er dan een lekkere vacht op.  Geen echt schaap, die kan je niet goed uitwassen. Goede syntetische vanchten op maat kan je bij de Massagewebshop kopen

 Bekleding van de tafel

Alle tafels zijn bekleed met vinyl of skaiachtig materiaal. Bij erg goedkope tafels wordt PVC gebruikt maar over het algemeen is dit uit de gratie vanwege milieueisen. Tegenwoordig worden meestal meer milieuvriendelijkere PU-vinylsoorten gebruikt. PU vinyl kan tegen olie mits de tafel regelmatig gereinigd wordt. Langdurig olie op de tafel verkort de levensduur van het vinyl. Wie met veel olie werkt zoals lomi-lomi of ayurveda kan beter een oliebestendige hoes op de tafel gebruiken.  Hier meer info over onderhoud>>>>
 

*Tip* Wil je meer ligcomfort, leg dan een vacht op de tafel (onder de hoeslaken).

Werkhoogte

en goede werkhoogte is belangrijk voor de therapeut.
Een veel gebruikte richtlijn is de volgende: Sta rechtop naast de tafel en maak een vuist. De knokkels moeten nu de bovenkant van de tafel raken. Liever de tafel iets lager dan te hoog. Je kan bij een te hoge tafel geen druk meer geven, bij lage tafel kan je je knieŽn buigen en goed je gewicht blijven gebruiken. Bij technieken waarbij je niet vanuit druk werkt, zoals pulsing, mag de tafel ca 5cm hoger zijn. Als je zit tijdens de sessie, heeft de hoogte van de kruk invloed. Een te hoge tafel is vermoeiend en je kan je kracht niet goed gebruiken, te lage tafels veroorzaken rugklachten. Alle tafels die we verkopen zijn in hoogte verstelbaar. Een elektrische tafel is ideaal.
De meeste tafels kunnen tot 85cm hoog, sommige tot 89 of 92cm. Bij sommige merken kan je langere poten bestellen. Hoe hoger de tafel staat, hoe minder stabiel.

 Borstuitsparingen
Borstuitsparingen

Eigenlijk heel gewoon. Het is toch raar dat met dit deel van het lichaam zo weinig rekening wordt gehouden. Borstuitsparingen zorgen niet alleen voor minder druk op de borsten, ook liggen de schouders vlakker op tafel en krijgt het sternum meer ruimte. Een perfecte oplossing voor en na de zwangerschap en bijvoorbeeld bij  implantaten.  Er worden helaas weinig tafels met borstuitsparingen gemaakt. Bij de Massagewebshop alleen de Happy Lady of de duurdere Custom Craftworks Athena of elektrische tafels.

Gewicht van de tafel

Draagbare tafels wegen tussen de 11 een 22kg, afhankelijk van gebruikte materialen. Een gewicht tussen de 15 en 17 kg is normaal, 11 of 12 kilo is echt lichtgewicht. Voor de meeste mensen is ca 15kg prima te doen, ook als je de tafel af en toe meeneemt. Lichgewicht tafels zijn meestal aluminium. Er zijn ook zware aluminium tafels. Gewicht van houten tafels wordt gerotendeels bepaald door de houtsoort. Beukenhout is goedkoop en zwaar. Wordt voor goedkopere tafels gebruikt. Berkenhout is licht en zachter hout. Wordt voor middenklassers gebruikt. Essenhout is licht en hard. Wordt voor duurdere merktafels gebruikt. In webwinkels wordt altijd het gewicht zonder accessoires en tas aangegeven. 

Opvouwen van de tafel

Het meest gebruikt is een systeem met 4 poten en kabels. Bij deze tafels komen de poten er vanzelf uit als je de koffer open vouwt. Er hoeft niets geschroefd of vergrendeld te worden. Sommige websites geven hier mooie namen aan zoals autolock system maar het komt allemaal op het zelfde neer. Dan bestaan er nog tafels met 6 poten. Hierbij moeten soms schuifjes vastgezet of vleugelmoeren vastgedraaid worden.

Opvouwbaar of toch elektrisch?

Een goede draagbare tafel is net zo stabiel en sterk als een elektrische hoog-laag tafel. Voor de gesettelde masseur die veel masseert zijn er een aantal voordelen aan een elektrische tafel. Belangrijkst is je werkhouding. Je werkhoogte aanpassen aan de techniek of de maat van de cliŽnt is ideaal. Ik heb wel eens een masseur horen zeggen "het is minder vermoeiend"  . Ook de tafel even lager zetten als de cliŽnt op en afstapt. Ook prettig als je zoiets als de bodyCushion gebruikt. En als laatste voordeel: professionele uitstraling. 

Prijs en kwaliteit

Als je een cursus of opleiding doet en je hebt een oefentafel nodig, of je masseert af en toe je partner, dan kan ik me voorstellen dat je met een goedkope tafel begint. Het risico dat zo'n tafel  gaat kraken, onstabiel wordt, de hoofdsteun afbreekt, is groter dan bij een duurdere tafel. Als je serieus verder wil met massage zou ik meteen een  tafel kopen waar je lang plezier van hebt en waar je cliŽnt lekker en veilig op ligt. De Hara tafels van de Massagewebshop zijn een prima start. Prijs rond de Ä300. Wil je nog comfortabeler, beter schuim en prettigere hoofdsteun, denk dan eens aan een Earthlite tafel.
Prijs tussen de Ä500 en Ä700  Is dat duur? Bekijk het eens als een boekhouder. Een tafel van Ä300, in 5 jaar afschrijven, btw terug, tafel aftrekbaar van inkomstenbelasting, kost ca Ä0.70 per week. Een tafel van Ä600 dus Ä1.40 per week. Als je dan niet terug kunt verdienen?

Duurzaamheid

Van Earthlite en Stronglite weten we dat er al jaren veel aandacht aan besteed wordt. Gecertificeerd hout, milieuvriendelijke lak, afbreekbaar vinyl, hergebruik van materiaal, er worden bomen geplant. Van andere merken is het niet duidelijk. 

?

?